Pasivní rodinný dům, Černošice II

Klíčová slova: 3AE | ČR
Pasivní rodinný dům, Černošice II

Přestavba zahradního domku na pasivní dům pro rodinné bydlení inspirovaná hrou Space invaders.

Plánem investora bylo postavit malý moderní dům s nízkou spotřebou energie na místě zahradního domku. Zaujala jej nabídka typových domů navržených architekty z platformy NOVAHOME.CZ. Výše plánované investice a prostorové podmínky pozemku neodpovídali ani jednomu z typových řešení, proto začal vznikat projekt individuálního domu. Do procesu tvorby projektu zasáhla i Zelená úsporám. Díky ní nakonec vznikl dům s téměř nulovou spotřebou energie.

cernosice_skica

Investor, kromě omezeného rozpočtu měl přání, aby hlavní obytný prostor byl maximálně otevřený a vzdušný. Hlavní dominantou tohoto prostoru měl být krb a velká knihovna přes celou stěnu. Najít místo pro knihovnu nebyl problém, ovšem krb pro takto malý i nízkoenergetický dům může být problém v podobě přehřívání domu. Bylo proto nutné najít řešení, které by umožnilo energii z krbu někam uložit. Řešení architekt Lukáš Pejsar nalezl v uložení energie z krbu do vody v akumulační nádrži o objemu 800 l. V létě tuto nádrž bude energií zásobovat fotovoltaická elektrárna o výkonu 2,99 kWp umístěná na střeše domu. Hlavním zdrojem centrálního vytápění zůstala jednotka teplovzdušného vytápění s rekuperací tepla.

Centrem vnitřního prostoru přízemí je centrální obytná místnost s knihovnou, jídelnou a kuchyní. Celá jihovýchodní a jihozápadní stěna v této místnosti je prosklená a lze z ní přímo vstoupit na terasu, která obytný prostor rozšiřuje a zároveň propojuje se zahradou. Další velký prosklený otvor je na severozápadní stěně. Tento otvor bude mít rám tvořený knihovnou. Na stěnách neprosklených ploch bude využit pohledový smrk. Z celého půdorysu přízemí ubírá v severovýchodní části domu už jen technická místnost s koupelnou, s WC a zádveří. V patře jsou navrženy dvě ložnice se samostatnou velkou šatnou a plnohodnotnou koupelnou s WC.

A jak práci na projektu hodnotí architekt Pejsar:
“Práce na tomto projektu byla pro mne i pro realizační tým 3AE velkou výzvou, zejména díky omezenému rozpočtu a nutnosti maximálně využít základů původní chaty. Díky uvědomělosti klientů, kteří si nestáli tvrdošíjně na svém názoru, nechali si vše vysvětlit a měli spoustu dobrých připomínek a nápadů, se nám společně podařilo vytvořit hezký a funkční domov. Navíc inspirovaný mojí oblíbenou grafikou počítačových her z 80. let – to tam ale nedávejte nebo se na mne bude investor zlobit.”       

Technické parametry stavby:

Stěny 1. a 2. np: NOVATOP SOLID 84mm (175 m2)

Užitná plocha: 106 m2
Zastavěná plocha: 80 m2
Obestavěný prostor: 281 m3
Potřeba tepla k vytápění: 15 kWh/m2rok

       

Autor: Ing. arch. Lukáš Pejsar
Realizace:  3AE, 2014

logo 3AE      CNTP_logo

Publikováno 1.11. 2016

Fotogalerie

Všechny reference

Kam dále

Co je NOVATOP?

Kolik to stojí?